فهرست مطالب
چکیده 1
مقدمه. 1
اختلال نافرمانی مقابله ای.. 2
علت لجبازي كودكان چيست؟ 4
نشانه های این اختلال. 4
پژوهش های انجام شده 5
راههای کاهش لجبازی کودکان. 7
- بي اعتنايي به رفتارهاي بد. 7
- حد و مرز و محدوديت قائل شويد و حق انتخاب بدهيد. 8
- رفتار خوب جايگزين را پاداش دهيد. 8
- برای رفتارهای نامطلوب جریمه تعیین کنید. 9
- محرومیت زمانی. 9
- عدم وجود احساسات هیجانی. 10
- قاطع و مهربان باشيد. 10
- كمتر حرف بزنيد و بيشتر عمل کنيد. 11
- با كودك واضح صحبت كنيد. 12
- كودكان را براي انجام وظايف ناخوشايند ياري دهيد. 12
- قبل از بروز لجبازی نیازهای کودک را برآورده سازید. 12
- رفتار پرخاشگرانه را مدیریت کنید. 12
- مهارتهای اجتماعی را به او بیاموزید. 13
پس از طوفان. 13
نتیجه گیری.. 14
منابع. 14
والدین زیادی به مراکز مشاوره مراجعه می کنند و از کج خلقی، نافرمانی، پرخاشگری مداوم و لجبازی فرزندان خود شکایت کرده و به دنبال راههایی برای رهایی از این شرایط طاقت فرسا هستند. اغلب آنها اظهار می کنندکه زمانیکه فرزند آنها قشقرق به راه می اندازد و با کوبیدن پا بر زمین و گریه های بلند، اصرار در انجام کاری دارد که به هیچ وجه مطابق میل والدین نیست، احساس عجز شدیدکرده و نمی توانند به درستی شرایط موجود و کودک خود را کنترل کنند و در نهایت مجبوند برای آرام کردن او، به خواسته وی تن دهند. چنین ویژگیهایی در متون روانشناسی با نام نافرمانی شناخته شده است که در حالت شدید تر به شکل اختلال نافرمانی مقابله ای بروز می یابد، روان درمانگران حوزه کودک راههایی را برای مقابله با این رفتارها پیشنهاد داده اند که به والدین آموزش داده می شود و حتی در موارد شدیدتر، خود نیز به کمک خانواده ها می آیند. اما نکته مهم این است که مهمترین کسانیکه می توانند به این کودکان کمک کنند، خانواده و بخصوص والدین هستند.
در این مقاله مختصری از راههایی که والدین برای اجتناب از بروز این رفتارها و همچنین کاهش آنها، می توانند استفاده نمایند معرفی شده است.
نافرماني و لجبازي كودكان يك مرحله اجتناب ناپذير از رشد آنهاست و در فرايند نوپايي چنان شايع است كه والدين مجبور هستند كه آن را در دوره رشدي كودك خود تحمل كنند ولي مفهوم آن اين نيست كه كاري نمي توان كرد. اگر با اولين نشانه هاي بروز لجبازي درست رفتار كنيم، در آينده كمتر شاهد بروز آن خواهيم بود.
كودكان لجباز معمولاً كج خلقي مي كنند بدون آنكه علت آن را بيان كنند. اما اين كج خلقي ها به طور متوسط سه دقيقه طول مي كشد. آنها رفتارهايي مثل جيغ و فرياد زدن، پا بر زمين كوبيدن و قشقرق به پا كردن را درست در مقابل ديدگان پدر و مادر انجام مي دهند. اين رفتارها در حدود 18 ماهگي دوام زيادي ندارند و حدود سه دقيقه طول مي كشند. اما با افزايش سن كودك چنين رفتارهايي در دفعات بيشتر و با مدت زمان بيشتر بروز مي كند كه پدر و مادرها را به شدت تحت تاثير قرار مي دهد
اگر قرار باشد برای حذف لجبازی کودکان، تنها یک تکنیک پیشنهاد شود، قطعا بی اعتنایی به رفتارهای بد کودک خواهد بود.
هنگامي كه شما رفتاري را مي بينيد كه نمي خواهيد كودكتان آن را ادامه دهد، يك گزينه كه شما در اختيار داريد، بي توجهي فعال است. بي توجهي فعال برگرفتن تمام توجه خود از كودكي است كه رفتار سوء را از خود نشان داده است.
بي توجهي حصول اطمينان از عدم ارائه پاداش ناخواسته به رفتار بد كودك از طريق بذل توجه است. اين روش مديريت كودك خاصه براي كاهش قشقرق هاي كودكان نوپا در سنين پيش دبستاني موثر است. چنانچه از بذل توجه ناخواسته مي ترسيد بهتر است محلي را كه كودك در آن قرار دارد ترك كنيد و بعد از قطع رفتار نامطلوب به اتاق بازگرديد. البته قبل …………
دیدگاه خود را ثبت کنید