از جمله نخستین کتابهایی که در ایران معاصر برای شناخت امپراتوری عثمانی و ترکیه معاصر منتشر شده کتاب “تاریخ ترکیه” به قلم سرهنگ لاموش است. این کتاب هم از منظر نویسنده آن که خود به مدت ۹ سال به عنوان آموزگار اداره امنیه عثمانی (۱۹۰۴ – ۱۹۱۳) بوده و هم با توجه به فارغ التحصیلی از مدرسه زبان های شرقی گرایشات مستشرقانه داشته و هم از نظر مترجم آن که از سوی یکی از شناخته شده ترین اصحاب قلم ایران معاصر، سعید نفیسی، ترجمه شده است و هم از منظر مجموعه ای که در قالب آن منتشر شده است یعنی “نشریات کمیسیون معارف” از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
کتاب در پانصد صفحه در سال ۱۳۱۶ در چاپخانه مجلس منتشر شده و آنچنان که از مقدمه مترجم برمی آید ترجمه آن یک سال به طول کشیده است. از نکات قابل توجه کتاب ارائه لیستی ۳۶ گانه از کتاب های عثمانی پژوهی منتشر شده در ایران است که برای محققان این حوزه میتواند لیست قابل استفاده ای باشد. مترجم در مقدمه خود با اشاره به اینکه کتاب های پیشین همگی یا به دلیل نثر سخت یابشان غیرقابل استفاده بوده اند و یا غرضورزانه نوشته شده اند کتاب حاضر را کتابی “از هر جهت بی طرف و دور از اغراق و مبالغه و حتی حق شکنی و غرض رانی و در ضمن تازه ترین و جامع ترین کتاب” در این حوزه معرفی میکند.
با وجود تمام مزایایی که مترجم کتاب یاد کرده است، نباید از یاد برد که نویسنده در فضای ملتهب روزهای پایانی حکومت عثمانی دست به تالیف این کتاب زده است و اتفاقا به رغم نظر مترجم در برخی مواردتحت تاثیر فضای رسانه ای و سیاسی روز اروپا بوده است.
این کتاب را که از نظر تاریخ مطالعات عثمانی و ترکیهپژوهی در ایران از اهمیت قابل توجهی برخوردار است در ادامه تقدیم خوانندگان پایگاه مطالعات عثمانی میکنیم.
اطلاعات نسخه الکترونیکی
تعداد صفحات:
498
فرمت:
دیدگاه خود را ثبت کنید