عنوان کتاب: تصاویر زیبا
همراه با نقدی از ماریو بارگاس یوسا
نویسنده: سیمون دو بووار
مترجم: کاوه میرعباسی
تعداد صفحات کتاب: 229 صفحه
کتاب تصاویر زیبا اثر سیمون دو بووار است که، داستان زندگی زنی به نام لورانس است که بر اساس قوانین اجتماع، جوری می زیست که با کیستی واقعی اش تطابق ندارد. او نمی داند برای طغیان علیه زندگی ای که او را با خودش غریبه کرده است چه باید بکند. معشوق می گیرد اما دیری نمی پاید که می فهمد شوهرش و معشوقش به یک میزان خوب هستند و این چیزی که او را چون خوابگردی در دنیا سرگردان ساخته چیز دیگری است.
در سال 1966 سیمون دوبووار پس از دوازده سال بار دیگر به داستان نویسی روی آورد. حاصل این بازگشت رمان تصاویر زیبا بود. در این اثر شاهد شالوده شکنی غامض زبانی هستیم که به واسطه آن بورژوازی موجودیتش را توجیه می کند. به گفته بارگاس یوسا: این اثر متنی است عالی که در نهایت ایجاز نگاشته شده است، تصاویر زیبا اگر چه از نظر مضمون و محتوا به اصول بنیادین ادبیات متعهد به تعبیر اگزیستانسیالیستی، مقید و پایبند است، از نظر تکنیک های روایی ابدا سنتی نیست، بلکه از جهت شیوه نگارش و ساختار به رمانی تجربی می ماند.
این ویژگی شاید برجسته ترین و بارزترین ارزش آن می باشد. دوبووار در تصاویر زیبا فضای سوداگری تجاری، تصاویر جعلی، غرقه شدن در ابتذال، و خصوصا تاثیر مخرب وسایل ارتباط جمعی را بر منزلت زنانه، در زندگی دو زن بازسازی کرده است: لورانس که در کار تبلیغات است و مادرش دومینیک که چهره رادیویی قدرتمندی است.
سینه ریزی را به گردن لورانس می آویزد: «خوشت می آید؟ جواهری دلفریب و درخشنده، با طرحی ساده اما بی نهایت گرانقیمت. زن در خود فرو می رود. اگر امروز صبح مشاجره نکرده بودیم محال بود ژان شارل چنین هدیه ای برایم بخرد. در واقع این یک غرامت است. یک عمل نمادین، یک محبت بدلی. جای خالی چه چیزی را می خواهد پر کند؟ چیزی که دیگر وجود ندارد؟ پیوندی صمیمی و گرم که باعث می شود نیاز به هیچ هدیه ای نباشد؟
سیمون دو بووار فیلسوف، فمینیست و نویسندۀ فرانسوی که در 1908 در خانوادهای سرمایهدار به دنیا آمد. پدر و مادری فهیم و با فرهنگ داشت و کودکی سرشار از رفاه و خوشنودی را تجربه کرد. در پنچسالگی به مدرسۀ کاتولیک رفت و تا دورۀ دبیرستان دانشآموز ممتازی بود. در زندگی سیمون دوبووار دو وجه ادبی و توجه به موقعیت و حقوق زنان بیش از وجوه دیگر نمایان است. یکی از ویژگیهای بارز ادبی سیمون دوبوار تبدیل تدریجی آثار داستانی او از داستان به زندگینامه خودنوشت است، آنچنانکه در سهگانه زندگینامه خود از “کارگاه زندگی” میگوید که در آن قرار است ادبیات جایگزین همه جاهطلبیهای معنوی و حتی مذهبی شود.
از سوی دیگر نام سیمون دوبووار و ژان پل سارتر، نویسنده و فیلسوف فرانسوی همواره با هم گره خورده است. ایندو در کنار زندگی عاطفی خود، در زمینههای مختلف با یکدیگر همفکری و همکاری داشتند. سیمون دوبووار در کتاب “وداع با سارتر” گفتوگوهای خود با او را بازگو میکند و کتاب “شاهدی بر زندگی من” نامههای ژان پل سارتر است به سیمون دوبووار. سیمون دوبووار در کنار ادبیات، از وضعیت زنان هم غافل نمیشود. در کتاب “جنس دوم” ، او از تحقیر تاریخی زنان در برابر مردان میگوید و زنها را دعوت میکند تا خود را از یوغ این وضعیت تحمیلی خارج کنند. جمله “ما زن به دنیا نمیآییم، زن میشویم” او الهامبخش بسیاری از جنبشهای زنان در دنیا بوده است و زنان ایرانی نیز از این تاثیر بینصیب نماندهاند.
دیدگاه خود را ثبت کنید