درس پژوهی، پژوهش مشارکتی معلمان در مدرسه و کلاس درس است. دراین مدل پژوهش، معلمان با بهره گیری از حلقه های کیفی پژوهش و آموزش و یادگیری، تلاش می کند معلمان را در فرآیند طرح سؤال، برنامه ریزی، عمل، مشاهده فعال، بازخورد و بازاندیشی، و یادگیری گردهم آورند و به تبادل نظر، تجربه، هم عملی و یادگیری از یک دیگر ترغیب سازند. این الگوی "پژوهش در آموزش و یادگیری تاثیر زیادی بر پرورش حرفه ای معلمان، بهبود کیفیت تدریس، تداوم تغییر برای بهسازی مدرسه، بهبود یادگیری دانش آموزان و جلب مشارکت فعال معلمان در تبیین آرمان و برنامه عمل و اداره اثربخش مدرسه برای بازسازی آن به مثابه سازمان یادگیرنده دارد.
درس پژوهی مانند اقدام پژوهی، پژوهش حین عمل است که می تواند تأثیر بسیاری در بهبود کیفیت کاری، آموزش در مدرسه و پرورش حرفه ای معلمان داشته باشد.
پس از بررسی موارد و مسائل مطرح شده و اولویت بندی و انتخاب یکی از اولویت ها (گردش خون در بدن)انتخاب شد که در پایه ی چهارم در فصل دهم صفحه ی 78 علوم می باشد که فراگیران در تشخیص رگ ها و وظاایف هر یک از آن ها مشکل داشتند.
این درس پژوهی به صورت گروهی و با مشارکت 2 نفر از دانشجو معلمان با موضوع مذکور به اجرا در آمد .درس پژوهی باروش مشارکتی و پرسش و پاسخ انجام شد و برای یادگیری بهتر دانش آموزان سعی شد که مفاهیمی مانند قلب و کارکرد رگ ها به صورت عینی آموزش داده شود که برای این کار ابتدا یک قلب گوسفند به کلاس آورده شد و همچنین شکل رگ ها و نحوه ی کارکرد آن ها روی یک پارچه کشیده شد و از یکی از دانش آموزان خواسته شد که لباس رابپوشد واز روی آن لباس مفاهیم مربوطه آموزش داده شد.
در این تحقیق نتیجه ی قابل تاملی که به دست آمد این بود که دانش آموزان مفاهیمی مانند کارکر قلب و رگ ها را که یادگیری آن ها مشکل می باشد به روش عینی و بااستفاده از وسایل آموزشی مناسب بسیار خوب یاد می گیرند.
تیم درس پژوهی این نتیجه گیری را داشتند که درس پژوهی موجبات انتقال عقاید وتجربیات خود با دیگران و خرد جمعی و استفاده از مناسب ترین روش تدریس جهت بهبود فرایند یاددهی-یادگیری می گردد.
کلید واژه : درس پژوهی ، پژوهش مشارکتی ، برنامه درسی ، انتقال عقاید و تجربیات
دیدگاه خود را ثبت کنید