اسکات یانگ در کتاب بیش یادگیری که عنوان پرفروشترین اثر وال استریت ژورنال را کسب کرده، به شما شیوهای نوین برای یادگیری میآموزد که با بهکارگیری آن میتوانید به کسبوکارتان سرعت ببخشید و در مهارتهای تخصصی تسلط لازم و کافی را بیابید. به کمک نُه اصلی که نویسنده برای غلبه بر مهارتهای پیچیده ارائه میکند میتوانید حواسپرتیها را از بین ببرید، خلاقتر شوید و سطح زندگی خود را ارتقاء دهید. بسیاری از ما میخواستیم ساز زدن بیاموزیم، نقاشی بکشیم، مجسمه بسازیم و یا چند زبان مختلف بلد باشیم. اما نشد.
عملی کردن این کارها انقدر در نظرمان دشوار آمد که تمام آرزوهایمان در حد آرزو باقی ماند. کدام یک از ما درسهایی را که در مدرسه خواندهایم به یاد داریم؟ احتمالا هیچکدام! این موضوع نشان میدهد شیوهی آموزشدهی در مدرسه چندان که باید نیز اصولی نبوده است. ما نه در محیط خانواده و نه در سیستمهای آموزشی نیاموختیم چگونه یادگیرندهی خوبی باشیم. وقتی کیفیت و ارزش محتوا و دانستهها به سرعت زیر سوال میرود، بهتر نیست به جای اینکه به سختی و با تلاش بسیار محتوای خاصی را یاد بگیریم، به فکر کسب «مهارت یادگیری» باشیم؟ اسکات یانگ کتاب را با همین هدف به نگارش درآورده است.
بیش یادگیری ما را از شر زنجیرهای فکریمان خلاص می کند. همان زنجیرهایی که باعث میشوند ذهن ما محدود شود و پیش از یادگیری یک مهارت جدید تصور کنیم روش آموختن را بلدیم. اما حقیقت ماجرا این است که نیاز داریم دربارهی یاد گرفتن یاد بگیریم! ما شبیه دوری باطل روشها و شیوههای قدیمی که قبلتر نیز از آنها جوابی نگرفتهایم را به کار میبریم و فقط از آموختن دلزده میشویم. کتاب حاضر استراتژیهای قدرتمندی برای رهایی شما از گرههای ذهنی ارائه میدهد و روشهای آموزشی جدیدی به شما معرفی میکند که این روشها میتوانند زندگیتان را از این رو به آن رو کنند.
بنجامین فرانکلین چگونه چنین مهارت فوقالعادهای را در نویسندگی و اقناع کسب کرد؟ خوشبختانه برخلاف بسیاری از نویسندگان بزرگ که راههای کسب مهارت خود را افشا نمیکنند، بنجامین فرانکلین خود دربارهٔ چگونگی رسیدن به این موفقیت سخن گفته است. در خودزندگینامهاش به تفصیل از تلاشهای زیادی میگوید که در دوران جوانی برای تمرین بخشهایی از مهارت نویسندگی انجام میداد. پدرش ازطریقِ نوشتههای کودکانهٔ او دربارهٔ مزایای تحصیلات برای زنان که در مخالفت با یکی از دوستانش (او موافق بود و دوستش مخالف) نوشته بود، متوجه شد که توانایی متقاعد کردن دیگران در نوشتههایش وجود ندارد.
بر این اساس، فرانکلین تصمیم گرفت تا برای پیشرفت در این بُعد تلاش کند و به تمرین مجموعهای از مهارتهای نویسندگی پرداخت. او میگوید چنین تمرینی را از مجلهٔ موردعلاقهاش به نام تماشاچی۱۲۶ برمیداشت و دربارهٔ مقالات آن نکاتی را یادداشت میکرد. سپس چند روزی یادداشتها را رها میکرد و سعی میکرد چکیدهٔ مقالهٔ اصلی را دوباره از حفظ بنویسد. بعد از اتمام کار، به گفتهٔ خودش «مقالهٔ تماشاچی خودم را با نوشتهٔ اصلی مقایسه میکردم، خطاهایم را مییافتم و آنها را اصلاح میکردم».
وقتی متوجه شد که دانش واژگانیاش محدود است، راهبرد دیگری در پیش گرفت؛ توانست با تبدیل نثر به شعر، کلمات را با مترادفهایی که در وزن و قافیه هماهنگ بودند جایگزین کند. برای بهبود تواناییاش در فصاحتِ مقاله دوباره رویکرد تقلید را امتحان کرد؛ اما این بار نشانهها را بههم میریخت، طوری که مجبور میشد ایدهها را براساسِ ترتیب درستشان دوباره بنویسد.
وقتی در بعضی از فنون نویسندگی به تبحر کامل رسید، به سراغ سبک نویسندگی سختتری رفت که بُعد اقناع را دربرداشت. یکبار وقتی داشت کتاب دستورزبان انگلیسی را مطالعه میکرد، با ایدهای به نام روش سقراطی مواجه شد؛ ایدهای مبنی بر بهچالش کشیدن نظرات دیگران ازطریقِ پرسش و پاسخ نه مخالفت مستقیم. سپس کارش را شروع کرد، بهطورِی که سعی میکرد آگاهانه از «مخالفت ناگهانی و استدلال متقن» پرهیز کند و درعوض همهٔ تلاشش را بکند تا «در هر چیزی تردید کند و پرسشگری بیادعا» باشد.
نویسندۀ کتاب با جمع آوری تجربیات افراد موفق که فراتر از مدرسه و دانشگاه قدم برداشتند، تلاش کرده تا با ارائه راهکارهایی، باعث تقویت مهارت یادگیری در ما بشود. از نظر اسکات یانگ، بیش یادگیری محصول تلاش برای آموختن کاربردیِ مهارت یا دانشی خاص در زمانی کوتاه با استفاده از استراتژیهای خاص است. شاید مطالب موجود در این کتاب بیش از هر جامعهای، برای ما ایرانیان خصوصا در این برهه از زمان، کاربردی باشد. چرا که میتوانیم با تسلط بر مهارتی خاص، سهم قابل توجهی از بازار پر تنش و رقابتی امروز را از آن خود کنیم و کسب و کار خود را رونق دهیم.
هر زمان که اراده کنید می توانید برای یادگیری مهارتی خاص و کاربردی اقدام کنید اما قبل از آغاز این کار، کتاب بیش یادگیری را مطالعه کنید تا حساب شده و طبق اصولی معین، قدم بردارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید