قرارداد اجاره زمین کشاورزی از جمله قراردادهایی است که بین مالکان زمین و کشاورزان به منظور استفاده از منفعت زمین، منعقد می گردد. برای انعقاد این گونه قراردادها، رعایت یک سری شرایط الزامی می باشد. سوالی که در این میان، ممکن است برای برخی افراد ایجاد شود این است که، شرایط قرارداد اجاره زمین کشاورزی چیست و چه ضوابطی می بایست در این زمینه مورد رعایت قرار گیرد. به همین دلیل در این بخش، به بیان این شرایط پرداخته خواهد شد.
در قسمت گذشته، پیرامون شرایط قرارداد اجاره زمین کشاورزی توضیحاتی بیان گردید و در رابطه با ضوابط حاکم بر آن، مطالبی ارائه شد. افراد در صورت داشتن شرایط مذکور، می توانند برای نگارش و انعقاد قرارداد اجاره زمین اقدام نمایند. این امر مستلزم آگاهی از نحوه تنظیم و نوشتن اجاره نامه زمین کشاورزی می باشد.
در نوشتن و تنظیم اجاره نامه زمین کشاورزی، ابتدا به مشخصات طرفین و بیان اطلاعات آن ها نظیر شماره شناسنامه، پرداخته شده و در قسمت بعدی نیز، مشخصات زمین کشاورزی مانند نشانی و مساحت آن نگاشته می شود. یکی از بخش های مهم هر قراردادی، از جمله اجاره نامه زمین کشاورزی، نوشتن تعهدات طرفین معامله می باشد. بهتر است افراد از تنظیم اجاره نامه دستی خودداری نمایند.
در این قسمت، تعهدات موجر و مستاجر نوشته شده و معین می شود، که هر یک در قبال طرف دیگر، چه مسئولیت هایی دارند. نکته قابل توجه در این زمینه آن است که بنابر ماده 474 قانون مدنی، مستاجر می تواند عین مستاجره را به شخص دیگری اجاره دهد. بنابراین مالک، در صورتی که تمایل ندارد، زمین او به شخص دیگری اجاره داده شود، می بایست در اجاره نامه زمین کشاورزی به این امر تصریح نماید.
همچنین، بهتر است در قرارداد زمین کشاورزی به این موضوع اشاره شود که زمین کشاورزی به منظور کاشت چه محصولی مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا برخی محصولات سبب از بین رفتن مرغوبیت و آلوگی خاک زمین می شوند. بنابراین، موجر می تواند برای جلوگیری از تخریب زمین خود، نوع کاشت محصولات را محدود نماید. در صورتی که مستاجر شرط مذکور را رعایت ننماید، مالک می تواند به موجب تخلف از شرط، اقدام به فسخ قرارداد اجاره نماید.
در قسمت بعدی، به مبلغ اجاره و نحوه پرداخت آن اشاره می گردد. در این قرارداد مستاجر می تواند با رضایت موجر، پرداخت مبلغی از اجاره بها را منوط به برداشت محصول از زمین کشاورزی نماید تا از ورود ضرر به خود، جلوگیری نماید. همچنین طرفین می بایست در نحوه نوشتن و تنظیم اجاره نامه زمین کشاورزی، قوانین مرتبط با این زمینه من جمله مواد قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر را در نظر گرفته و خلاف آن را، جز در موارد اجازه داده شده، توافق ننمایند.
س ابراهیمی
عالی
محمد قاسمی
ممنون از خرید و دیدگاهتون